Forside > Nei-sirkus

Nei-sirkus

To av de største sirkusene i Norge bruker dyr – Cirkus Merano og Cirkus Arnardo. På begge sirkusene har det blitt dokumentert dårlig behandling av dyrene og filmet bruk av vold. NOAH oppfordrer de som er mot dyremishandling og utnytting av dyr til å styre unna disse sirkusene og andre mindre sirkus som bruker dyr.

Cirkus Merano (turnerer ikke i 2015)

Merano har i over 35 år brukt dyr til underholdning og insisterer på å ha med seg kameler, hunder, hester og elefanter med på lasset mens de reiser rundt til 130 byer i Norge hvert år.

- I et sirkus er det ingen som har det bedre enn dyra, uttaler presseansvarlig Turid Beth Hansen.

Det har blitt dokumentert stress og steriotypisk adferd hos dyrene hos Merano, både av NOAH og av Mattilsynet. I tillegg har det blitt avslørt krenkende og smertefull trening av Meranos elefanter i tillegg til sår og skader på mange av dyrene og trang oppstalling både i transport og når Merano er rundt i forskjellige byene de reiser til.

Følgende sitat kom etter et intervju med dyretrener og elefanteier Andreas Quaiser som har jobbet på sirkus Merano: ”Straffer du dem, slår du dem? – Jeg ville lyve hvis jeg sa jeg ikke gjorde det.”

Merano brukte sesongen 2010 igjen dyretrener Amadeo Folco og hans elefanter Giulia (36) og Sharon (35). «Legg merke til at Amedeo Folco kun bruker hender og stemme når de tre leker seg i Meranos manesje», sto det i en pressemelding fra Merano som senere ble forandret til «for det meste kun bruker hender og stemme», men det er desverre ikke tilfelle. Det var Folcos elefanter som ble filmet av NOAH-aktivister i 2006, hvor det ble brukt elefantkrok og pisk i trening.

Fra 2011 til 2013 har sirkus Merano fast brukt elefanten Baba i sine forestillinger. I bloggen Babas verden kan du lese mer om hennes lange liv i fangenskap, og se videoer som viser behandlingen av henne, og typisk stereotyp adferd.

NOAH oppfordrer til å boikotte Cirkus Merano så lenge de insisterer på å bruke dyr i forestillingene sine.

“De eldste elefantene er farligere å arbeide med enn de yngre, de arbeider langsommere og blir egenrådige (…) Egenrådige elefanter er farlige – en kan ikke stole på dem. Da er det på tide å pensjonere dem.»

 Elefanttrener Scholl ved Cirkus Merano 1999

Cirkus Arnardo

Da Arne Arnardo startet sirkuset i 1949 uttalte han at han bare ville spre glede. Men det er langt fra sannheten for dyrenes del. Etter gjentatte tilfeller av dyremishandling og overgrep mot dyr, er Arnardo gått fra å være Norges selvutnevnte “beste sirkus”, til å være synonymt med dyremishandling.

I over 60 år har Cirkus Arnardo dratt med seg dyr rundt omkring i Norge og tvunget de til å utføre «triks» i manesjen. Sesongen 2010 reklamerte de med å ha flere dyr med seg enn noen gang før og skrøt av gribben Kyra som har vært på sirkus i 25 år og at de også hadde med seg »hele tre elefanter».

Arnardo sier sirkuset alltid har spilt med åpne kort, både overfor Mattilsynet, dyrevernet og publikum. – Vi har drevet sirkuset i mer enn 60 år og har aldri opplevd å få reaksjoner på at dyrene ikke har det bra, sier Arild Arnardo til Agderposten.

Arnardo må huske veldig dårlig… I 2006 avslørte Mattilsynet uholdbare forhold for dyrene – katter som satt i små bur der de måtte sitte sammenkrøpet i dokassene, hunder som ble holdt i trange binger med urin og avføring, og en steppeku som sto bundet i neseringen. Det har også blitt avslørt hunder og en ponni som har blitt slått, katter som ble tvunget til å hoppe gjennom brennende ringer – i strid med tillatelse fra myndighetene, elefanter med stereotyp atferd hos Arnardo. Men det viktigste av alt – uansett hva slags pålegg og rettelser sirkuset måtte få, burde hele ideen om å la elefanter, hester og andre dyr leve livet sitt i transportvogner være nok til å ta avstand fra dyr i sirkus.

Arnardo uttaler også at sirkus uten dyr er fargeløst og er ikke sirkus slik det skal være. Man kan jo lure på hva de frivillige artistene hos Arnardo tenker når de hører dette om og om igjen. Det er bare fantasien som setter grenser for hvor fantastisk et sirkus uten dyr kan være. Men det er kanskje fantasi og kreativitet som mangler hos Arnardo?

Se to filmer under filmet på Arnardo, vold mot hunder under børsting og en ponni som blir slått i ansiktet.

NOAH oppfordrer til å boikotte Cirkus Arnardo så lenge de insisterer på å bruke dyr i forestillingene sine.

”Her rugger elefantene på hodet. Det sveives med snabelen. Det hyles. Spises. Drikkes. De holder hverandre i halen og følger etter hverandre. Med andre ord er dette (stereotyp veiving og hodenikking red.anm) en naturlig adferd for elefantene.”

Arild Arnardo

Andre show som bruker dyr

NOAH ber også publikum unngå mindre sirkus og show som bruker dyr til underholdning.

Å tvinge dyr til et liv i fangenskap hvor de må utføre «triks» eller gjøre andre ting for å underholde er uetisk og vi vil be nordmenn unngå show og mindre sirkus som velger å utnytte dyr for å tjene penger. Velg heller dyrevennlige sirkus som kun bruker menneskelig talenter.

NOAH oppfordrer til å boikotte Cirkus Zorba (turnerer ikke i 2015) så lenge de insisterer på å bruke dyr i forestillingene sine. Bilder og film fra dette sirkuset kan sendes til sirkus@dyrsrettigheter.no.

Bilde: En katt i bur på Zorba.Hjelp oss, del videre!